Телефон за поръчка:  
359-8966-219-77

Безплатна доставка над 180 лв.

Меню
Меню
Маки: Вижте защо този плод е най-добрия измежду най-добрите

26.10.2020 09:40:36

Маки: Вижте защо този плод е най-добрия измежду най-добрите

Истинската тайна на храненето е разбирането как храната, която ядем, се трансформира в сложни сигнални молекули, които ни поддържат живи. Хранителните аминокиселини и мастни киселини могат да се превърнат в хормони (като инсулин и резолвини), които контролират нашите тела с голяма прецизност. По същия начин, полифенолите също са част от такива сигнални системи. По-специално, те активират генетичния главен превключвател на метаболизма, известен като AMPK, който контролира начина, по който генерираме енергия и регулираме метаболизма си, като го включваме и изключваме на клетъчно ниво.

Ако искате да поддържате добро общо благосъстояние, трябва да оптимизирате вашия Оздравителен Отговор, както описвам в най-новата си книга Оздравителната Зона. Критична стъпка в тази оптимизация е активирането AMPK, генетичният главен превключвател за вашия метаболизъм. Полифенолите ви дават диетичните инструменти за това - причината е показана на следващата фигура.

Фиг. 1 Защита от полифеноли

Известни са повече от 8000 полифеноли, но не всички имат еднаква способност да активират AMPK. Причината е, че това зависи от няколко фактора, включително концентрация, структура, разтворимост във вода и степен на полимеризация.

Концентрация

Полифенолите се намират в изключително ниски концентрации в плодовете и зеленчуците; може би 0,2 тегловни процента в плодовете и около 0,1 тегловни процента в зеленчуците. Тъй като се нуждаете от поне около 1000 mg полифеноли на ден, това означава, че трябва да консумирате много плодове и зеленчуци. Колко е много? Около десет порции на ден. Не е изненадващо, че хората, които консумират това ниво на плодове и зеленчуци, живеят по-дълго. Колко по-дълго? Тези, които консумират десет порции на ден, живеят с около 30 процента по-дълго със значително по-малко сърдечни заболявания и рак (1). За съжаление, за повечето американци яденето на това количество плодове и зеленчуци изглежда като "Мисия Невъзможна".

Структура

Има два големи класа полифеноли - тези, които имат затворена пръстенна структура и тези, които нямат. Разликите са показани по-долу между двете общи категории полифеноли.

Фиг.2

Само класът на полифенолите, известен като флавоноиди, има затворена пръстенна структура, която осигурява подходящите триизмерни свойства за максимално активиране на AMPK. Другите полифенолни структури са просто твърде семпли и непродходящи в структурно отношение, за да свършат удивителната работа по активиране на AMPK. Този структурен дефицит важи особено за ресвератрола, който е част от семейството на стилбеновите полифеноли.

Дори в класа на полифенолите със слети пръстени (т.е. флавоноиди) има много вариации, както е показано по-долу.

Фиг. 3

Ако се вгледате внимателно в тази илюстрция, ще видите, че флаванолите изглеждат донякъде подобни на антоцианините. Шоколадът е богат на флаваноли, докато плодовете са богати на антоцианини. Но има голяма разлика между тези две групи полифеноли по отношение на тяхната разтворимост във вода.

Водоразтворимост

Въпреки че флаванолите и антоцианините са донякъде сходни по структура, има значителни разлики в тяхната водоразтворимост. Тази разлика е поради това, че антоцианините имат положителен заряд, който ги прави много по-водоразтворими. Тази разтворимост във вода е от основно значение, тъй като е доказано, че повишената консумация на антоцианини е това, което е свързано в най-голяма степен с намаляването на сърдечните заболявания (2,3).

Водоразтворимостта на полифенолите е основна, тъй като ако не попаднат в тялото ви, те не могат да активират AMPK. А, ако не активирате AMPK, не можете да имате оптимална Оздравиелна Реакция.

Не е изненадващо, че има много различни структури, дори в антоцианините, както е показано по-долу:

Фиг. 4

В допълнение към положителния заряд, повече хидроксилни групи (-OH) на молекулата на антоцианина само допълнително увеличават нейната разтворимост във вода. Тази уникална структура е причината подкласът на антоцианините, известен като делфинидини, да има най-висока водоразтворимост от всички антоцианини.

Въпреки че цветните плодове са най-богатият източник на антоцианини, не всички плодове са добри източници на делфинидини. Като пример ягодите са богати на антоцианини, но не съдържат делфинидини. Малините имат минимално количество делфинидини, но не толкова, колкото боровинките. Въпреки това, дори в семейството на боровинките има значителни вариации. Боровинките (отглеждани в Северна Европа) имат шест пъти повече делфинидини, отколкото боровинките (отглеждани в Северна Америка). Въпреки това, Маки плода (отглеждан в южната част на Чили) има 14 пъти по-голяма концентрация на делфинидини в сравнение с боровинките.

Има обаче и друг проблем за преодоляване; степента на полимеризация на делфинидините в тези естествени източници.

Полимеризация

Повечето естествени източници, които съдържат делфинидини, са съставени от полимери. Полимерите не могат да се абсорбират директно в кръвния поток. В резултат на това те продължават към дебелото черво, където чревните бактерии ги метаболизират до по-къси фрагменти, които вече не съдържат критичната структура на споения пръстен. За да получите максимална полза от активирането на AMPK, имате нужда от единната пръстенна структура, за да се възползвате от правилната триизмерна форма.

Екстракти

Дори за плода Маки, абсолютните стойности на делфинидини като мономери в плодовете са все още относително ниски. Този проблем с концентрацията може да бъде преодолян чрез направата на екстракти от маки бери, като се използва мащабно пречистване, включително колонна хроматография, за да се получи силно концентриран екстракт от делфинидинови мономери. Този пречистен екстракт от плодове Maqui е това, което използваме за направата на Poliphenols RX.

За сравнение, ще трябва да консумирате 4,5 кг малини, за да получите същите абсолютни нива на делфинидини като една капсула Полифеноли RX. Като алтернатива можете да изпиете 50 чаши червено вино. Въпреки, че 200 грама боровинки могат да имат същите абсолютни нива на делфинидини като една капсула MaquiRx, повечето от тези делфинидини в боровинките са полимери, които няма да се абсорбират директно в тялото. От друга страна, пречистените делфинидинови мономери, открити в MaquiRx, се абсорбират директно в кръвта (4).

Обобщение

Лесно е да се объркате кои 8000 полифенола ще ви помогнат да живеете по-дълго. Ако търсите най-доброто от най-доброто от тези 8000 полифенола, тогава изборът ви става много по-лесен, като използвате Полифеноли RX, като ваша основна полифенолна добавка. Полифеноли RX е единствената полифенолна добавка, която отговаря на критериите за концентрация, структура, разтворимост във вода и степен на полимеризация, които са необходими, за да активирате AMPK. Допълването на вашата диета с Полифеноли RX не означава, че пренебрегвате нужда от консумация на до 10 порции плодове и зеленчуци на ден, както се препоръчва, следвайки Зоновата диета, тъй като те са от решаващо значение за здравето на чревната флора, както и за контрола на кръвната захар и апетита. Комбинацията от тези две диетични стратегии (следването на Зоновата диета, допълнена с Полифеноли Rx) осигурява доста добра основа за по-дълъг и по-добър живот.

References

  1. Aune D et al. “Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.” Int J Epidemiol 46:1 029-1056 (2017)
  2. Kimble R et al. “Dietary intake of anthocyanins and risk of cardiovascular disease: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies.” Crit Rev Food Sci Nutr 59: 3032-3043 (2019)
  3. Cassidy A et al. “High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women.” Circulation 127:1 88-196 (2013)
  4. Schon C et al. “Bioavailability study of maqui berry extract in healthy subjects.” Nutrients 10(11):1720 (2018)

 

Коментари

Гюла Джамбаз
Гюла Джамбаз 08.11.2020 Да сте живи и здрави ???? благодарим ви

Остави коментар

Блог

Блог

Маки: Вижте защо този плод е най-добрия измежду най-добрите

Маки: Вижте защо този плод е най-добрия измежду най-добрите

Истинската тайна на храненето е разбирането как храната, която ядем, се трансформира в сложни сигнални молекули, които ни поддържат живи. Хранителните амин Истинската тайна на храненето е разбирането как храната, която ядем, се трансформира в сложни сигнални молекули, които ни поддържат живи. Хранителните амин 2020-11-06T17:45:34+02:00 Маки: Вижте защо този плод е най-добрия измежду най-добрите

<!-- Load Facebook SDK for JavaScript --> <div id="fb-root"></div> <script>// <![CDATA[ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); // ]]></script> <!-- Your share button code --> <div class="fb-share-button" data-href="https://www.enerzona.bg/article/maki-vijte-zashto-tozi-plod-e-nay-dobriya-izmejdu-nay-dobrite" data-layout="button_count"></div> <p>Истинската тайна на храненето е разбирането как храната, която ядем, се трансформира в сложни сигнални молекули, които ни поддържат живи. Хранителните аминокиселини и мастни киселини могат да се превърнат в хормони (като инсулин и резолвини), които контролират нашите тела с голяма прецизност. По същия начин, полифенолите също са част от такива сигнални системи. По-специално, те активират генетичния главен превключвател на метаболизма, известен като AMPK, който контролира начина, по който генерираме енергия и регулираме метаболизма си, като го включваме и изключваме на клетъчно ниво.</p> <p>Ако искате да поддържате добро общо благосъстояние, трябва да оптимизирате вашия Оздравителен Отговор, както описвам в най-новата си книга Оздравителната Зона. Критична стъпка в тази оптимизация е активирането AMPK, генетичният главен превключвател за вашия метаболизъм. Полифенолите ви дават диетичните инструменти за това - причината е показана на следващата фигура.</p> <p></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/18540/files/image/protection-from-polyphenols.png" /></p> <p>Фиг. 1 Защита от полифеноли</p> <p>Известни са повече от 8000 полифеноли, но не всички имат еднаква способност да активират AMPK. Причината е, че това зависи от няколко фактора, включително концентрация, структура, разтворимост във вода и степен на полимеризация.</p> <p><strong>Концентрация</strong></p> <p>Полифенолите се намират в изключително ниски концентрации в плодовете и зеленчуците; може би 0,2 тегловни процента в плодовете и около 0,1 тегловни процента в зеленчуците. Тъй като се нуждаете от поне около 1000 mg полифеноли на ден, това означава, че трябва да консумирате много плодове и зеленчуци. Колко е много? Около десет порции на ден. Не е изненадващо, че хората, които консумират това ниво на плодове и зеленчуци, живеят по-дълго. Колко по-дълго? Тези, които консумират десет порции на ден, живеят с около 30 процента по-дълго със значително по-малко сърдечни заболявания и рак (1). За съжаление, за повечето американци яденето на това количество плодове и зеленчуци изглежда като "Мисия Невъзможна".</p> <p><strong>Структура</strong></p> <p>Има два големи класа полифеноли - тези, които имат затворена пръстенна структура и тези, които нямат. Разликите са показани по-долу между двете общи категории полифеноли.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/18540/files/image/figure1-0.png" /></p> <p>Фиг.2</p> <p>Само класът на полифенолите, известен като флавоноиди, има затворена пръстенна структура, която осигурява подходящите триизмерни свойства за максимално активиране на AMPK. Другите полифенолни структури са просто твърде семпли и непродходящи в структурно отношение, за да свършат удивителната работа по активиране на AMPK. Този структурен дефицит важи особено за ресвератрола, който е част от семейството на стилбеновите полифеноли.</p> <p>Дори в класа на полифенолите със слети пръстени (т.е. флавоноиди) има много вариации, както е показано по-долу.</p> <p></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/18540/files/image/figure5-0.png" /></p> <p>Фиг. 3</p> <p>Ако се вгледате внимателно в тази илюстрция, ще видите, че флаванолите изглеждат донякъде подобни на антоцианините. Шоколадът е богат на флаваноли, докато плодовете са богати на антоцианини. Но има голяма разлика между тези две групи полифеноли по отношение на тяхната разтворимост във вода.</p> <p><strong>Водоразтворимост</strong></p> <p>Въпреки че флаванолите и антоцианините са донякъде сходни по структура, има значителни разлики в тяхната водоразтворимост. Тази разлика е поради това, че антоцианините имат положителен заряд, който ги прави много по-водоразтворими. Тази разтворимост във вода е от основно значение, тъй като е доказано, че повишената консумация на антоцианини е това, което е свързано в най-голяма степен с намаляването на сърдечните заболявания (2,3).</p> <p>Водоразтворимостта на полифенолите е основна, тъй като ако не попаднат в тялото ви, те не могат да активират AMPK. А, ако не активирате AMPK, не можете да имате оптимална Оздравиелна Реакция.</p> <p>Не е изненадващо, че има много различни структури, дори в антоцианините, както е показано по-долу:</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/18540/files/image/figure3-00.png" /></p> <p>Фиг. 4</p> <p>В допълнение към положителния заряд, повече хидроксилни групи (-OH) на молекулата на антоцианина само допълнително увеличават нейната разтворимост във вода. Тази уникална структура е причината подкласът на антоцианините, известен като делфинидини, да има най-висока водоразтворимост от всички антоцианини.</p> <p>Въпреки че цветните плодове са най-богатият източник на антоцианини, не всички плодове са добри източници на делфинидини. Като пример ягодите са богати на антоцианини, но не съдържат делфинидини. Малините имат минимално количество делфинидини, но не толкова, колкото боровинките. Въпреки това, дори в семейството на боровинките има значителни вариации. Боровинките (отглеждани в Северна Европа) имат шест пъти повече делфинидини, отколкото боровинките (отглеждани в Северна Америка). Въпреки това, Маки плода (отглеждан в южната част на Чили) има 14 пъти по-голяма концентрация на делфинидини в сравнение с боровинките.</p> <p>Има обаче и друг проблем за преодоляване; степента на полимеризация на делфинидините в тези естествени източници.</p> <p><strong>Полимеризация</strong></p> <p>Повечето естествени източници, които съдържат делфинидини, са съставени от полимери. Полимерите не могат да се абсорбират директно в кръвния поток. В резултат на това те продължават към дебелото черво, където чревните бактерии ги метаболизират до по-къси фрагменти, които вече не съдържат критичната структура на споения пръстен. За да получите максимална полза от активирането на AMPK, имате нужда от единната пръстенна структура, за да се възползвате от правилната триизмерна форма.</p> <p><strong>Екстракти</strong></p> <p>Дори за плода Маки, абсолютните стойности на делфинидини като мономери в плодовете са все още относително ниски. Този проблем с концентрацията може да бъде преодолян чрез направата на екстракти от маки бери, като се използва мащабно пречистване, включително колонна хроматография, за да се получи силно концентриран екстракт от делфинидинови мономери. Този пречистен екстракт от плодове Maqui е това, което използваме за направата на Poliphenols RX.</p> <p>За сравнение, ще трябва да консумирате 4,5 кг малини, за да получите същите абсолютни нива на делфинидини като една капсула Полифеноли RX. Като алтернатива можете да изпиете 50 чаши червено вино. Въпреки, че 200 грама боровинки могат да имат същите абсолютни нива на делфинидини като една капсула MaquiRx, повечето от тези делфинидини в боровинките са полимери, които няма да се абсорбират директно в тялото. От друга страна, пречистените делфинидинови мономери, открити в MaquiRx, се абсорбират директно в кръвта (4).</p> <p><strong>Обобщение</strong></p> <p>Лесно е да се объркате кои 8000 полифенола ще ви помогнат да живеете по-дълго. Ако търсите най-доброто от най-доброто от тези 8000 полифенола, тогава изборът ви става много по-лесен, като използвате Полифеноли RX, като ваша основна полифенолна добавка. Полифеноли RX е единствената полифенолна добавка, която отговаря на критериите за концентрация, структура, разтворимост във вода и степен на полимеризация, които са необходими, за да активирате AMPK. Допълването на вашата диета с Полифеноли RX не означава, че пренебрегвате нужда от консумация на до 10 порции плодове и зеленчуци на ден, както се препоръчва, следвайки Зоновата диета, тъй като те са от решаващо значение за здравето на чревната флора, както и за контрола на кръвната захар и апетита. Комбинацията от тези две диетични стратегии (следването на Зоновата диета, допълнена с Полифеноли Rx) осигурява доста добра основа за по-дълъг и по-добър живот.</p> <p></p> <p><span><strong>References</strong></span></p> <ol> <li><span>Aune D et al. &ldquo;Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.&rdquo; Int J Epidemiol 46:1 029-1056 (2017)</span></li> <li><span>Kimble R et al. &ldquo;Dietary intake of anthocyanins and risk of cardiovascular disease: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies.&rdquo; Crit Rev Food Sci Nutr 59: 3032-3043 (2019)</span></li> <li><span>Cassidy A et al. &ldquo;High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women.&rdquo; Circulation 127:1 88-196 (2013)</span></li> <li><span>Schon C et al. &ldquo;Bioavailability study of maqui berry extract in healthy subjects.&rdquo; Nutrients 10(11):1720 (2018)</span></li> </ol> <p>&nbsp;</p>

Гюла Джамбаз Гюла Джамбаз

2020-11-08T20:06:08+02:00
Да сте живи и здрави ???? благодарим ви
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки