Телефон за поръчка:  
359-8966-219-77

Безплатна доставка над 180 лв.

Меню
Меню
Противовъзпалително хранене

22.03.2022 11:46:19

Противовъзпалително хранене

Какво представлява противовъзпалителната диета Зона?

Съществува силна връзка между хроничното възпаление и широко застъпените заболявания, като сърдечно-съдови, ендокринни, автоимунни и рак. Доказателствата показват, че диетата на дадено лице може да предизвика или потисне възпалението в тялото, което влияе на риска от заболяване. В тази насока, лабораториите на Зоната изследват ефективността на противовъзпалителното хранене и неговите потенциални ползи. Също така, ще се опитаме да разсеем и често срещаните митове.

Противовъзпалителната диета Зона е богат и надежден източник на храни, съдържащи антиоксиданти, полифеноли и други имуностимулиращи съединения, подпомагащи доброто здраве, които имат потенциала да се борят с възпалението в тялото. Неоспорим факт.

Възпалението е естествена реакция на тялото към нараняване и инфекция. Изследванията, обаче, свързват постоянното и хронично възпаление в тялото, което е причинено от храненето, с инсулинова резистентност и повишен риск от диабет, сърдечни заболявания, рак, болестта на Алцхаймер и много други хронични състояния.

Храните с противовъзпалителни свойства включват, но не се ограничават до: 

 • билки (като куркума, канела, джинджифил, чесън, черен пипер и розмарин) и добавки от доверени източници 
 • плодове, включително боровинки, портокал, нар, горски плодове и череша ацерола, която ЕнерЗона използва за своите продукти
 • зеленчуци, като моркови, тиква, зеленолистни зеленчуци и тиквички, грах и боб, като пинто боб, нахут, леща и черноок грах
 • мазна риба и други доверени източници на омега-3, включително сардини, аншоа, сьомга, скумрия, херинга и рибено масло
 • млечни продукти, като кисело мляко
 • пълнозърнести храни като ечемик, овес и ръж.

Как работи една противовъзпалителна диета?

Според проучванията, няколко основни храни причиняват най-голямо възпаление в тялото, включително силно рафинирани въглехидрати и добавени захари, червено месо, транс- и наситени мазнини и сол.

Въпреки, че има редица препоръки за храни, които да приемате повече, както и за такива, които да приемате по-малко, за да лекувате възпалението в тялото, диета Зона е точно дефинирана стратегия, която обединява научните резултати и елиминира предположенията.

Проучванията показват, че диета Зона, която е създадена като противовъзпалителна диета, има огромни ползи за намаляване на възпалението и здравните експерти я препоръчват за общо, добро здраве, профилактика на редица хронични състояния, както и борба с много от тях.

Като цяло, общоприето е да се говори за противовъзпалителни диети и тези, които са по-известни са Средиземноморската диета и Диетичния Подход за Спиране на Хипертонията (DASH диетата). Те са предназначени да намалят риска от сърдечни заболявания и съответно да редуцират кръвното налягане и се тиражират като ефективни противовъзпалителни диети, които, обаче, носят само част от ползите на Зоновата диета.

Целта на една противовъзпалителна диета е да елиминира провъзпалителните храни и да ги замени с пълноценни, адекватни храни, билки и подправки, които са с високо съдържание на противовъзпалителни съединения, като витамини, омега и полифеноли.

Например избягването на рафинирано брашно, излишната сол от предварително приготвени храни и захарни напитки и увеличаване на дневния прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни са сред често срещаните препоръки. Диета Зона формулира тези количества и прием по много ясен и точен начин, като дори съобразява времето от деня за прием и количеството на храненията.

Противовъзпалителните диети също поддържат здравето на червата. До 70–80% от имунните клетки се намират в червата така, че оптимизирането на здравето на червата е неразделна част от насърчаването на имунното здраве и елиминирането на хроничните възпаления.

Препоръчително е всеки ден да се консумират храни, богати на пребиотици и пробиотици, като бобови растения и кисело мляко.

Съветите за започване на противовъзпалителната диета Зона включват следното:

 • Заменете подсладените със захар напитки, като газирани напитки и концентрирани сокове, с обикновена или овкусена с плод вода.
 • Увеличете приема на фибри, като ядете повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци дневно.
 • Яжте повече риба, включително аншоа, сардини и сьомга.
 • Включете в диетата си повече ядки, семена, ядково масло, авокадо и зехтин за здравословни мазнини.
 • Включете повече билки и подправки.
 • Пийте билкови чайове, като чай от джинджифил, канела или розмарин.

Потенциални ползи за здравето от Зоната

По-нисък риск от заболявания

Според източник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хроничните заболявания, като сърдечни заболявания и инсулт, са водещата причина за смърт и инвалидност в Съединените щати.

Изследванията показват, че противовъзпалителните диети намаляват маркерите на възпаление в тялото и риска от развитие на хронични състояния.

Доверен източник от публикация от 2016 г. установява, че средиземноморската диета намалява С-реактивния протеин - тест, който показва възпаление в тялото - с 20% и общия риск от сърдечни заболявания с 30%.

Изследованията доказват, че диетата намалява риска от сърдечни заболявания, като намалява възпалението в стените на кръвоносните съдове и поддържа тяхното здраве и устойчивост.

Придържането към Зоновата диета също има потенциал да намали риска от развитие на ревматоиден артрит, въпреки че са необходими повече проучвания, за да се проучи тази насока.

Намаляване на степента и тежестта на симптомите

Симптомите на хронични състояния, като мускулни болки, подути стави, сърбеж на кожата, умора и промени в настроението, могат да станат изтощителни или разрушителни, засягайки качеството на живот и комфорта на човека.

Изследванията върху ефектите от противовъзпалителната диета при хора с псориазис, хронична обструктивна белодробна болест и депресия установиха подобрение на повечето от симптоми и качеството на живот в значима част от случаите.

Това означава, че за някой с хронично заболяване, противовъзпалителната диета може да подпомогне за подобреното контролиране на симптомите и по-добро качество на живот.

В допълнение, други изследвания отбелязват, че противовъзпалителните диети могат да намалят умората, причинена от хронично състояние.

За сда постигнете ползите от Зоната, не трябва да се фокусирате върху едно или няколко хранителни вещества, а вместо това, трябва да следвате балансирана диета, богата на фибри, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и омега-3 мазнини, за да контролирате умората и риска.

Понякога, някои несъответствия между публикувани данни в интернет пространството може да ви накарат да се чувствате объркани относно това кои храни са подходящи за вас. Съобразявайте вашите алергии и се консултирайте с наш регистриран диетолог, за да разработите подходящия хранителен Зонов план за вас. Зоната е гъвкава и толерантна стратегия, която е подходяща за всичи и всяка възраст.

За какво да се замислим?

Диета Зона може да бъде следващата революционна стъпка в превантивната медицина.

Тя има неоспорими ползи и може да промени живота ви към по-добро в буквалния смисъл. Тя има роля от превенцията, през здравословния и пълноценен начин на живот до лечението на определени състояния.

Въпреки това, има различни публикации, свързани със здравето, които посочват „най-добрите“ противовъзпалителни диети за „лекуване“ на състояния като фибромиалгия, множествена склероза и артрит. Това не е точно така. 

Докато противовъзпалителната диета Зона е ефективна за намаляване на възпалението и подобряване на симптомите, твърдението, че тя е лек за автоимунни и хронични състояния, които са напреднали е преувеличение. Да, има случаи на значително подобрение и ремисии, но те са единични.

Човек трябва да премине към противовъзпалителната диета на Зоната, за да поддържа назначено, подходящо медицинско лечение, а не да го замества.

 

Навици в начина на живот

Навиците в начина на живот също играят роля в развитието на възпаление.

Изследванията свързват лошия сън, липса на физическа активност и психическия стрес с повишено възпаление, отслабен имунитет и повишен риск от сърдечни заболявания.

В допълнение към подхранването на вашата диета с противовъзпалителни храни, поддържайте по-ниски нива на възпаление чрез:

 • 7-9 часа непрекъснат сън в денонощието
 • упражняване в продължение на поне 150 минути общо седмично, включително тренировки за кардио, съпротива и баланс
 • опитвайки се да контролирате стреса

Заключение

Противовъзпалителните диети са богати на полезни за здравето антиоксиданти, полифеноли, омега 3 и други имуностимулиращи съединения, които намаляват възпалението в тялото. В допълнение, приема на пречистени добавки на омега 3 и полифеноли засилват тези ползи и водят до оздравителни реакции в организма.

Заменете провъзпалителните храни – като силно рафинирани въглехидрати и добавени захари, червено месо, транс и наситени мазнини и сол – с чисти белтъчини, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, кисело мляко, билки и подправки и здравословни мазнини.

Въпреки, че противовъзпалителната диета Зона ефективно намалява възпалението и подобряват симптомите на редица заболявания, те не е лек за тежки и напреднали автоимунни и хронични състояния и трябва да бъдат допълнение към подходящо медицинско лечение, а не негов заместител.

д-р Слав Димитров

Коментари

Силвия Антонова
Силвия Антонова 22.03.2022 Аз съм с множествена склероза и се храня по зоната.Нали не е проблем?

Остави коментар

Блог

Блог

Противовъзпалително хранене

Противовъзпалително хранене

Какво представлява противовъзпалителната диета Зона?Съществува силна връзка между хроничното възпаление и широко застъпените заболявания, като сърдечно-съ Какво представлява противовъзпалителната диета Зона?Съществува силна връзка между хроничното възпаление и широко застъпените заболявания, като сърдечно-съ 2022-03-22T12:36:55+02:00 Противовъзпалително хранене

<p><span style="font-size: 14pt;"><strong><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Какво представлява противовъзпалителната диета Зона?</span></strong></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;"></span></strong></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Съществува силна връзка между хроничното възпаление и широко застъпените заболявания, като сърдечно-съдови, ендокринни, автоимунни и рак. Доказателствата показват, че диетата на дадено лице може да предизвика или потисне възпалението в тялото, което влияе на риска от заболяване. В тази насока, лабораториите на Зоната изследват ефективността на противовъзпалителното хранене и неговите потенциални ползи. Също така, ще се опитаме да разсеем и често срещаните митове.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Противовъзпалителната диета Зона е богат и надежден източник на храни, съдържащи антиоксиданти</span><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">, полифеноли и други имуностимулиращи съединения, подпомагащи доброто<span>&nbsp;здраве,&nbsp;</span>които имат потенциала да се борят с възпалението в тялото. Неоспорим факт.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Възпалението е естествена реакция на тялото към нараняване и инфекция. Изследванията, обаче, свързват постоянното и хронично възпаление в тялото, което е причинено от храненето, с инсулинова резистентност и повишен риск от диабет, сърдечни заболявания, рак, болестта на Алцхаймер и много други хронични състояния.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Храните с противовъзпалителни свойства включват, но не се ограничават до:&nbsp;</span></p> <ul> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">билки (като куркума, канела, джинджифил, чесън, черен пипер и розмарин) и добавки от доверени източници&nbsp;</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">плодове, включително боровинки, портокал, нар, горски плодове и череша ацерола, която ЕнерЗона използва за своите продукти</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">зеленчуци, като моркови, тиква, зеленолистни зеленчуци и тиквички,&nbsp;грах и боб, като пинто боб, нахут, леща и черноок грах</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">мазна риба и други доверени източници на омега-3, включително сардини, аншоа, сьомга, скумрия, херинга и рибено масло</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">млечни продукти, като кисело мляко</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">пълнозърнести храни като ечемик, овес и ръж.</span><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;"></span></li> </ul> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;"></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif; font-size: 14pt;"><strong>Как работи една противовъзпалителна диета?</strong></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Според проучванията, няколко основни храни причиняват най-голямо възпаление в тялото, включително силно рафинирани въглехидрати и добавени захари, червено месо, транс- и наситени мазнини и сол.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Въпреки, че има редица препоръки за храни, които да приемате повече, както и за такива, които да приемате по-малко, за да лекувате възпалението в тялото, диета Зона е точно дефинирана стратегия, която обединява научните резултати и елиминира предположенията.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Проучванията показват, че диета Зона, която е създадена като противовъзпалителна диета, има огромни ползи за намаляване на възпалението и здравните експерти я препоръчват за общо, добро здраве, профилактика на редица хронични състояния, както и борба с много от тях.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Като цяло, общоприето е да се говори за противовъзпалителни диети и тези, които са по-известни са Средиземноморската диета и Диетичния Подход за Спиране на Хипертонията (DASH диетата). Те са предназначени да намалят риска от сърдечни заболявания и съответно да редуцират кръвното налягане и се тиражират като ефективни противовъзпалителни диети, които, обаче, носят само част от ползите на Зоновата диета.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Целта на една противовъзпалителна диета е да елиминира провъзпалителните храни и да ги замени с пълноценни, адекватни храни, билки и подправки, които са с високо съдържание на противовъзпалителни съединения, като витамини, омега и полифеноли.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Например избягването на рафинирано брашно, излишната сол от предварително приготвени храни и захарни напитки и увеличаване на дневния прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни са сред често срещаните препоръки. Диета Зона формулира тези количества и прием по много ясен и точен начин, като дори съобразява времето от деня за прием и количеството на храненията.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Противовъзпалителните диети също поддържат здравето на червата. До 70&ndash;80% от имунните клетки се намират в червата така, че оптимизирането на здравето на червата е неразделна част от насърчаването на имунното здраве и елиминирането на хроничните възпаления.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Препоръчително е всеки ден да се консумират храни, богати на пребиотици и пробиотици, като бобови растения и кисело мляко.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Съветите за започване на противовъзпалителната диета Зона включват следното:</span></p> <ul> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Заменете подсладените със захар напитки, като газирани напитки и концентрирани сокове, с обикновена или овкусена с плод вода.</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Увеличете приема на фибри, като ядете повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци дневно.</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Яжте повече риба, включително аншоа, сардини и сьомга.</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Включете в диетата си повече ядки, семена, ядково масло, авокадо и зехтин за здравословни мазнини.</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Включете повече билки и подправки.</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Пийте билкови чайове, като чай от джинджифил, канела или розмарин.</span></li> </ul> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;"><strong></strong></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif; font-size: 14pt;"><strong>Потенциални ползи за здравето от Зоната</strong></span></p> <p><em><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">По-нисък риск от заболявания</span></em></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Според източник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хроничните заболявания, като сърдечни заболявания и инсулт, са водещата причина за смърт и инвалидност в Съединените щати.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Изследванията показват, че противовъзпалителните диети намаляват маркерите на възпаление в тялото и риска от развитие на хронични състояния.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Доверен източник от публикация от 2016 г. установява, че средиземноморската диета намалява С-реактивния протеин - тест, който показва възпаление в тялото - с 20% и общия риск от сърдечни заболявания с 30%.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Изследованията доказват, че диетата намалява риска от сърдечни заболявания, като намалява възпалението в стените на кръвоносните съдове и поддържа тяхното здраве и устойчивост.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Придържането към Зоновата диета също има потенциал да намали риска от развитие на ревматоиден артрит, въпреки че са необходими повече проучвания, за да се проучи тази насока.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;"></span></p> <p><em><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Намаляване на степента и тежестта на симптомите</span></em></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Симптомите на хронични състояния, като мускулни болки, подути стави, сърбеж на кожата, умора и промени в настроението, могат да станат изтощителни или разрушителни, засягайки качеството на живот и комфорта на човека.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Изследванията върху ефектите от противовъзпалителната диета при хора с псориазис, хронична обструктивна белодробна болест и депресия установиха подобрение на повечето от симптоми и качеството на живот в значима част от случаите.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Това означава, че за някой с хронично заболяване, противовъзпалителната диета може да подпомогне за подобреното контролиране на симптомите и по-добро качество на живот.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">В допълнение, други изследвания отбелязват, че противовъзпалителните диети могат да намалят умората, причинена от хронично състояние.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">За сда постигнете ползите от Зоната, не трябва да се фокусирате върху едно или няколко хранителни вещества, а вместо това, трябва да следвате балансирана диета, богата на фибри, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и омега-3 мазнини, за да контролирате умората и риска.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Понякога, някои несъответствия между публикувани данни в интернет пространството може да ви накарат да се чувствате объркани относно това кои храни са подходящи за вас. Съобразявайте вашите алергии и се консултирайте с наш регистриран диетолог, за да разработите подходящия хранителен Зонов план за вас. Зоната е гъвкава и толерантна стратегия, която е подходяща за всичи и всяка възраст.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;"></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif; font-size: 14pt;"><strong>За какво да се замислим?</strong></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Диета Зона може да бъде следващата революционна стъпка в превантивната медицина.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Тя има неоспорими ползи и може да промени живота ви към по-добро в буквалния смисъл. Тя има роля от превенцията, през здравословния и пълноценен начин на живот до лечението на определени състояния.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Въпреки това, има различни публикации, свързани със здравето, които посочват &bdquo;най-добрите&ldquo; противовъзпалителни диети за &bdquo;лекуване&ldquo; на състояния като фибромиалгия, множествена склероза и артрит. Това не е точно така.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Докато противовъзпалителната диета Зона е ефективна за намаляване на възпалението и подобряване на симптомите, твърдението, че тя е лек за автоимунни и хронични състояния, които са напреднали е преувеличение. Да, има случаи на значително подобрение и ремисии, но те са единични.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Човек трябва да премине към противовъзпалителната диета на Зоната, за да поддържа назначено, подходящо медицинско лечение, а не да го замества.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif; font-size: 14pt;"><strong>Навици в начина на живот</strong></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Навиците в начина на живот също играят роля в развитието на възпаление.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Изследванията свързват лошия сън, липса на физическа активност и психическия стрес с повишено възпаление, отслабен имунитет и повишен риск от сърдечни заболявания.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">В допълнение към подхранването на вашата диета с противовъзпалителни храни, поддържайте по-ниски нива на възпаление чрез:</span></p> <ul> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">7-9 часа непрекъснат сън в денонощието</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">упражняване в продължение на поне 150 минути общо седмично, включително тренировки за кардио, съпротива и баланс</span></li> <li><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">опитвайки се да контролирате стреса</span></li> </ul> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;"></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif; font-size: 14pt;"><strong>Заключение</strong></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Противовъзпалителните диети са богати на полезни за здравето антиоксиданти, полифеноли, омега 3 и други имуностимулиращи съединения, които намаляват възпалението в тялото. В допълнение, приема на пречистени добавки на омега 3 и полифеноли засилват тези ползи и водят до оздравителни реакции в организма.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Заменете провъзпалителните храни &ndash; като силно рафинирани въглехидрати и добавени захари, червено месо, транс и наситени мазнини и сол &ndash; с чисти белтъчини, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, кисело мляко, билки и подправки и здравословни мазнини.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">Въпреки, че противовъзпалителната диета Зона ефективно намалява възпалението и подобряват симптомите на редица заболявания, те не е лек за тежки и напреднали автоимунни и хронични състояния и трябва да бъдат допълнение към подходящо медицинско лечение, а не негов заместител.</span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;"></span></p> <p><span style="font-family: 'trebuchet ms', geneva, sans-serif;">д-р Слав Димитров</span></p> <p></p>

Силвия Антонова Силвия Антонова

2022-03-22T12:43:57+02:00
Аз съм с множествена склероза и се храня по зоната.Нали не е проблем?
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки