В началото на 90-те диетичните мазнини се смятаха за „злодей“, а въглехидратите бяха „герои“. Мисленето беше, че чрез намаляване на мазнините в диетата можете да намалите риска от сърдечни заболявания. Мнозина започнаха да вярват, че яденето на мазнини те прави дебел. В резултат на това хранителната индустрия започна да заменя мазнините с въглехидрати в хранителните продукти, което води до по-голяма консумация на храни с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на захар (помислете за бисквитките Snackwells).
Ръководство за мазнините
Докато мазнините осигуряват повече калории на грам (9kcal/gram) в сравнение с въглехидратите и протеините (4kcal/gram), сега знаем, че не е толкова просто, колкото да смените една съставка с друга. Всъщност има много ползи, които можете да получите от консумацията на правилните видове мазнини, ключът е умереността. Тук ще разберем какво представляват мазнините, защо имате нужда от тях и какво трябва да знаете, когато ги избирате.
Какво представляват мазнините и защо са ни необходими?
- Мазнините са основен енергиен източник за производство на енергия (АТФ) според нуждите на тялото (9 kcal/gram).
- Участва в клетъчното сигнализиране и генната експресия.
- Важен регулатор на възпалението, в инсулиновото действие и мозъчната функция.
- Изпраща хормонални сигнали до мозъка, казвайки, че сте сити и доволни.
- Забавя скоростта, с която въглехидратите навлизат в кръвния поток, като помага за минимизиране на скокове в кръвната захар.
- Подпомага усвояването на мастноразтворимите витамини (A,D,E,K).
- Основен принос за структурата и функцията на клетките.
Видове мазнини
Мононенаситени мазнини (Омега-9): Мононенаситените мазнини са мастни киселини, които съдържат една (моно) двойна връзка и са течни при стайна температура. Тези мазнини могат да бъдат направени от нашето тяло, което ги прави несъществени хранителни вещества. Може също да чуете да ги наричат омега-9 мазнини. Мононенаситените мазнини се считат за „добри мазнини“, тъй като техният прием може да помогне за насърчаване на здраво сърце.
Източници: Масла (зехтин, високоолеинов шафран и слънчогледово масло), авокадо и ядки.
Полиненаситени (Омега-3 и Омега 6 мазнини): Полиненаситените мазнини включват както омега-6 мастни киселини, така и омега-3 мастни киселини. Връщайки се към химията, тези мастни киселини съдържат повече от една (поли) двойна връзка и са течни при стайна температура. Полиненаситените мазнини се считат за есенциални, което означава, че трябва да се доставят от нашата диета, тъй като телата ни не могат да ги произвеждат сами.
Омега-6 мазнини:
Линоловата киселина е есенциална омега-6 мазнини, която има способността да се превръща в арахидонова киселина, предшественик на хормоните (простагландини, тромбоксани и левкотриени), свързани с възпалението. Имате нужда от малки количества в диетата, но прекомерната консумация може да доведе до повишени нива на възпаление. Тъй като много преработени храни се приготвят с растителни масла, богати на омега-6 мазнини, повечето американци прекомерно консумират тези мазнини в диетите си.
Източници на омега-6 мастни киселини: ядки, семена, растителни масла (слънчоглед, царевица, памучно семе, соя)
Омега-3 мазнини Алфа-линоленова киселина (ALA) е есенциална омега-3 мазнини (намерени ленено семе, масло от рапица, ядки), която има способността да се превръща в EPA и DHA. EPA и DHA са широко изследвани за техните противовъзпалителни ползи. Само около 1-10% от омега-3 в ALA се превръщат в EPA и DHA, така че за да извлечете най-много ползи е важно да получавате EPA и DHA директно чрез риба и рибено масло.
Източници на омега-3 мастни киселини: Мазни риби и рибено масло, ядки, ленено семе.
Наситени мазнини: Наситените мазнини могат да се произвеждат в тялото (несъществени) и могат да се използват за структурни и метаболитни функции. Приемът на наситени мазнини трябва да бъде ограничен, тъй като по-високата консумация е свързана с риска от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че заместването на наситени мазнини с моно и полиненаситени мазнини може да намали риска от сърдечни заболявания.
Източници: пълномаслено мляко, сметана, масло, сирене, месо и масла (кокосово масло, палмово масло и масло от палмови ядки).
Транс-мазнини: Транс-мазнините могат да се срещат в животински продукти (мляко, масло, сирене, месо), но по-голямата част от транс-мазнините в нашата диета идват от производствения процес. Това става чрез процес, наречен хидрогениране, при който водородът се добавя към растително масло, което ги кара да преминат от течност при стайна температура в твърди частици. Често ще видите транс-мазнини, изброени на етикетите под формата на частично хидрогенирани масла. От 18 юни 2018 г. транс-мазнините вече не могат да се произвеждат, но все още може да ги видите на пазара през началото или 2020 г., за да дадете време на производителите да ги извадят от обращение. Доказано е, че трансмазнините са вредни за здравето, тъй като техният прием е свързан с повишени нива на LDL („лош“) холестерол и риск от сърдечни заболявания. Приемът трябва да се избягва.
Източници: Посочено като „частично хидрогенирано растително масло“, намиращо се в много преработени храни и повечето хлебни изделия (бисквитки, торти, бисквити и сладкиши).
Препоръки за мазнини при спазване на зоновата диета
Препоръчваме консумацията на мазнини да идва предимно от здравословни за сърцето мононенаситени мазнини и противовъзпалителни омега-3 мазнини, богати на EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Едновременно с това предлагаме да намалите консумацията на растителни масла, богати на омега-6 мазнини, и да избягвате приема на мазнини, богати на арахидонова киселина, за които е известно, че са провъзпалителни.
Когато приготвяте храната си според режима ни, препоръчваме да се стремите към такова, което е под 12 грама мазнини с 25 грама протеин, около 35 грама нетни въглехидрати (общо въглехидрати минус фибри) и приблизително 400 калории или по-малко. Когато имате правилното количество мазнини, балансирано с протеини и въглехидрати с нисък гликемичен индекс, това помага за минимизиране на глада и умората за до 4-5 часа.
Колко Омега 3 трябва да приемате всеки ден?
EPA и DHA са двете омега-3 мастни киселини, които са най-широко проучени в литературата за техните клинични ползи за намаляване на възпалението. Д-р Сиърс препоръчва на хората да консумират поне 3000 mg EPA и DHA дневно за добър живот. Би било трудно да се изпълни този препоръчителен прием на EPA и DHA от консумация само на риба. Въпреки че има ползи от консумацията на риба, настоящите препоръки за възрастни (с изключение на бременни жени и деца) са да консумират не повече от 12 унции риба на седмица, за да се сведе до минимум приема на замърсители като живак, полихлорирани бифенили (PCBs) и диоксини. Ето защо препоръчваме OmegaRx 2, тъй като е силно пречистен.
Тази статия все още няма коментари