Телефон за поръчка:  
359-8966-219-77

Безплатна доставка над 180 лв.

Меню
Меню
  • Начало
  • Често задавани въпроси (FAQ)

Често задавани въпроси (FAQ)

КАК ДА ВЛЕЗЕМ В ЗОНАТА?

Зоната е нискокалорична хранителна стратегия, която ви позволява да останете във форма, като ядете всички храни в нужното количество, без да се отказвате от нищо по-специално.
В зоната храната става ваш съюзник благодарение на правилното съчетаване на въглехидрати, протеини и мазнини. Поради тази причина при трите основни хранения и поне в 2 закуски 40% от калориите трябва да бъдат осигурени от въглехидрати, 30% от протеини, 30% от мазнини.

Следването на зоната означава спазване на лесни правила:

1. Три основни хранения и две или три закуски всеки ден
2. Между храненията не трябва да минават повече от пет часа.
3. Всяко основно хранене и всяка закуска трябва да осигуряват около 40% от калориите под формата на въглехидрати, около 30% като протеини и около 30% като мазнини.
4. Във всяко хранене не трябва да надвишавате количеството храна.
5. Трябва да ядете много зеленчуци (с изключение на картофи, цвекло и варени моркови) и достатъчно количество плодове (с изключение на банани, смокини и хурма), като предпочитате тези храни пред тези, богати на бързо асимилиращи въглехидрати (ориз, хляб, картофи, сладкиши) , захар, сладки напитки и т.н.).
6. Правете редовни физически упражнения.

Ето и няколко ценни съвета:
- Добре е да се подправя с екстра върджин зехтин;
- Когато нарушите някой правила, ползите не се губят, но е важно да започнете да ядете в Зоната от следващото хранене или лека закуска;
- През деня трябва да се пие много вода (най-малко два литра общо): това е добър навик;
- Употребата на кафе трябва да бъде ограничена (поне отчасти, предпочитайте безкофеиново или ечемично кафе);
- Правете редовни физически активности, като вземете предвид, че не всички видове дейности са еднакви: заниманията с аеробен тип са значително по-ефективни, тези, накратко, с постоянна и продължителна интензивност, като ходене с бърз темп, педалиране, бягане, плуване и така нататък;
- Добре е редовно да приемате дневното количество Омега 3.
- Правилата на Зоната са малко и много точни. Не бива да се забравя, че от събуждане сутрин до лягане вечер, човек не трябва да стои прекалено много часа подред, без да се храни, по-добре не повече от пет.
- За да поддържате постоянна доставка на хранителни вещества, в допълнение към обяд и вечеря, закуската никога не трябва да липсва (което трябва да се яде в рамките на час и половина, откакто сте станали от леглото) и винаги трябва да има поне две закуски , например следобед и един след вечеря, точно преди лягане.
- На практика Зоната се превръща в начин на живот, в който аспектите на храната несъмнено играят основна роля, но в който други елементи също са много важни, в частност физическата активност и умствената релаксация.

КОЙ Е БАРИ СИЪРС?

Бари Сиърс е създателят на Диета Зона
Зоната е хранителна стратегия, известна като „Диета Зона“, разработена от американския биохимик д-р Бари Сиърс, с особен акцент върху благосъстоянието на човека.
Бари Сиърс, създателя на Диета Зона е завършил биохимия и започна научния си опит като изследовател в Медицинското училище в Бостънския университет, като продължава работата си в престижния Масачузетски технологичен институт.
От самото начало неговите интереси са ориентирани към мазнините, на които е посветил много изследвания. По-специално, той задълбочава изследванията си върху някои естествени мазнини, което му позволи да регистрира множество световни патенти на противораковите лекарства. Започвайки от тези проучвания на липидите и тези на Нобеловите награди за физиология и медицина от 1982 г., Бергстром, Самуелсон и Ване, Бари Сиърс е провел изследвания за някои хормони, ейкозаноидите, откривайки, че техният правилен баланс може да бъде определящ за благополучието и здравето на човека.
В момента Бари Сиърс продължава научните си изследвания като президент на Zone Labs, биотехнологична компания в Данвърс (Масачузетс) и е президент на нестопанската институция "Фондация за изследване на възпалението" в Марбълхед (Масачузетс).

Посетете уебсайта на Бари Сиърс: www.drsears.com

КАКВО ПРЕДСТАВЯВА ЗОНАТА?

Това е хранителна стратегия, която се отнася към храната с голямо внимание, имайки за цел да предизвика хормонален отговор, който позволява на нашето тяло да функционира по най-добрия начин.

За Зоната калориите не са от първостепенно значение. При нея най-важното е хормоналният контрол, предизвикан от храненето. Създателят на Зоната, д-р Бари Сиърс, е определил тази хранителна стратегия като най-подходяща за контрола върху производството на определена категория хормони, които регулират функциите на нашето тяло: айкозаноиди. Чрез съзнателното комбиниране на отделните хранителни групи, подпомагаме тялото си по пътя към постигане на баланс, в който то работи най-добре, а мазнините се използват като основен източник на енергия.

Това обаче не е просто "хранителна стратегия", а изцяло нов начин на живот. Тук хранителните аспекти играят основна роля, но физическата активност и умствената релаксация също са важни.
Зоната е хранителна стратегия, известна като "диета Зоната", разработена от американския биохимик Бари Сиърс, с особен акцент върху благосъстоянието на организма и духa.

Целта на ,"диета Зоната" е непрекъснато да се поддържа хормонален баланс в тялото. Всичко се опира до това да поддържаме баланса между инсулина и глюкагона. Инсулина е т.нар. "складиращ" хормон, а глюкагона, този, който "освобождава" (в случая мазнините или с други думи позволява освобождаването им с цел използване за енергия).
Според д-р Бари Сиърс, поддържането на баланс между инсулина и глюкагона има директна връзка с нивата на кръвната захар, процента мазнини и баланса на теглото. Поддържайки този хормонален баланс, бихме могли да поддържаме здравето си и да бъдем в Зоната. Д-р Бари Сиърс стига до извода, че този баланс може да бъде постигнат, ако храната, която ядем, отговаря на съотношение в макронутриенти, както следва: 40% въглехидрати, 30%протеини, 30%мазнини.

Д-р Бари Сиърс извежда формула, чрез която да се изчислят количеството на блокове, които трябва да се консумират за деня. Най-просто казано, броят на блоковете храна за деня е равен на 10% от активното ви тегло (мускули и органи), т.е. ако сте 80 кг*2,2 паунда=176 паунда. От 176/10%= 17.6 блока (приема на блокове за деня е 17)
Следването на стратегията за хранене „Зоната“ означава да се храните, и да се чувствате напълно ефективни. Освен, че предлага балансирана диета в своите макронутриенти, Зоната се предлага като истински начин на живот, за който допринасят омега-3 мастните киселини, полифенолите, умерената физическа активност и умствената релаксация.

Какво е Маки бери и Полифеноли?

Маки бери /Maqui berry/ са малки плодчета с лилав цвят, които растат в далечна Патагония. В далечното минало индианците са консумирали листата, стъблата и плодовете на маки бери срещу най-различни заболявания. В момента се смята, че маки бери е най-мощният антиоксидант в света. Маки бери се берат от индианците по традиционен начин. Те брулят гъвкавите клони на дървото и събират падналите плодове, след което оставят падналите вейки и листа под дървото за по-ефективно наторяване.

Състав на Маки бери

Маки бери с право е наречен един от най-известните супер-плодове на нашето време. Той е богат източник на витамин А и С, желязо, калий и калций. Съдържа много протеини, минерали и фибри. В Маки бери има огромна концентрация на полифеноли - Антоцианини и по-специално Делфинидин.

Ползите от Маки бери

Високите нива на делфинидин (полифенол) в Маки бери го правят едно от най-ценните естествени противовъзпалителни средства. Той помага при различни възпалителни заболявания – от артрит до диабет. Най-голямото му предимство е липсата на странични ефекти, които са характерни за обикновените противовъзпалителни средства.
Маки бери е мощен антиоксидант, който значително помага в борбата с лошия холестерол в кръвта. Това означава, че този био продукт е отличен ресурс в борбата със сърдечно-съдовите заболявания, най-разпространените от които са инфаркт, инсулт и артериално запушване. Изследванията показват, че Маки бери е много силен антиоксидант, който помага на човешкото тяло да се предпази от голям брой заболявания, причинявани от окислителното въздействие на свободните радикали. Една от най-опасните такива болести е рака. Маки бери спира процеса на стареене; поддържа нивата на кръвна захар и помага за контролирането на проинфламаторните цитокини и ензими, които причиняват възпаления. Маки бери заздравява костите, предпазва кожата от вредните слънчеви лъчения, като в същото време я прави по-мека и сияйна.

Отслабване с Маки бери

Маки бери значително засилва метаболитните процесите в тялото, което подпомага процеса на отслабване. Според редица проучвания, хората, които използват Маки бери за да намалят излишните килограми, постигат желаните резултати и най-важното – поддържат новите си килограми и след това. Както е известно, един от най-големите проблеми на отслабването е лесното възвръщане на загубените килограми след спиране на диета. Проучванията доказват, че Маки бери предотвратява този процес. Маки бери премахва токсините и химикалите от тялото и подпомага здравословното отслабване.

Маки бери срещу стареене

С напредването на възрастта клетките в човешкото тяло стават все по-засегнати от действието на свободните радикали. В резултат от това органите започват постепенно да стареят. Тялото е изградило редица защитни механизми срещу този процес на износване, но самата защитна система също отслабва с увеличаването на годините. Добавянето на антиоксидант в менюто има голяма полза, заради ограничаващото действие върху вредните свободни радикали. Най-подходящият антиоксидант е Маки бери, заради доказаните му свойства.


Редактирано от инженер-биотехнолог А. Димитрова

Защо Омега-3 рибеното масло превъзхожда маслото от крил, ленено семе или други Омега-3 продукти?

Д-р Сиърс препоръчва да се консумират минимум 3000 mg EPA и DHA дневно за добро здраве. За да достигнете препоръчителния прием на д-р Сиърс, се нуждаете от допълнителен прием на пречистено Омега-3 рибено масло, вместо консумацията само на риба. Но трябва да изберете разумно.
Криловото масло всъщност е направено от ракообразни (малки скариди), които са събрани и извлечени с помощта на тежки химикали (хексан и ацетон).
Лененото семе, вегетариански източник на омега-3 алфалиленоленова киселина (ALA), е полезно само ако се превърне в EPA и DHA.
Преобразуването на ALA в EPA и DHA е много неефективно (около 1-10%), така че ще трябва да консумирате големи количества, за да получите същите ползи от много по-малко количество омега-3 рибено масло, богато на EPA и DHA.

Кои Омега-3 са важни за здравето?

Основните предимства на омега-3 идват от способността им да се борят с възпалението. Има два вида омега-3, които са най-широко проучени по отношение на своите клинични ползи, свързани с намаляване на възпалението и те са EPA (Eicosapentaenoic Acid) и DHA (Docsahexaenoic Acid).
EPA и DHA се намират предимно в рибата и рибеното масло.
EPA помага да се сведе до минимум образуването на хормони, за които е известно, че стимулират възпалението (т.е. ейкозаноидите), докато и EPA и DHA помагат за генерирането на хормони, критични за разрешаването на възпалението (т.е. резолвини).
Научно доказано е, че съотношение 2:1 на EPA към DHA има най-големи ползи за здравето.
Какво представляват Омега-3 и как работят?
Омега-3 са градивните елементи на хормоните, които помагат в борбата и лечението на възпалението. Когато възпалителните процеси в тялото ни са повече, това е една от основните причини да наддаваме на тегло, да развиваме хронични заболявания и да остаряваме с по-бързи темпове. Диета, богата на омега-3 (например риба и рибено масло), може да помогне за минимизиране на възпалението, докато диета, богата на омега-6 мазнини (например царевично масло, соево масло, шафраново масло) може да насърчи възпалението. Проблемът е, че по-често храненето на обикновения човек е с много ниско съдържание на омега-3 и много високо на омега-6 мазнини.
Проучванията показват, че покачването на епидемията от затлъстяване е успоредно с увеличения ни прием на омега-6 и намален прием на омега-3. Ето защо е важно да имаме подходящ баланс на двете, за да сведете до минимум възпалението и да насърчите цялостното благосъстояние.

Какво са макронутриенти?

Думата "макронутриенти" е чуждица и се използва за да опише основните хранителни групи, които са белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Ако имате проблем или въпрос, свързан с предлаганите от нас продукти или услуги, и не намирате неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки