Поръчка по телефон:

+359 89 66 219 77                                 

Безплатна доставка над 150 лв.

Ползите от подправките в кухнята 

Наистина е така: Страна, в която отиваш, е свързана с подправките, които ще намериш там. Подправките са били в основата търговията още от древни времена. През 3000 г. пр. Хр. китайците са използвали канела. По-късно в египетския папирус Ербес (написан около 16 век пр.Хр.) са описани множество лекарства, базирани на ароматни билки и подправки. Сред археологическите находки има следи от анасон, сминдух, кардамон, касия, кимион, копър и шафран.Любопитен факт е, че египтяните са използвали подправки за балсамиране. Причината за тяхната ефективност? Много просто. Високата концентрация на полифеноли. Не е изненадващо, че в продължение на няколко века те се използват и за консервиране на храната. Днес се знае много повече за силата на подправките и полифенолите. Нека разберем защо.По-точно, полифенолите са известни като мощни антиоксиданти. Има много повече, обаче, за да им придадем многобройните ползи за здравето. Веднъж приети, те стават мощни противовъзпалителни средства в червата, като могат да намалят провъзпалителните ефекти. Те са определени като „воините на възпалението“, които се подготвят да се изправят срещу нашествието на бактерии, които подкопават здравето ни.Докато диетата, разбирана като ежедневна диета, е богата на храни, съдържащи полифеноли, е възможно да се държи под контрол милиардите бактерии, които живеят в червата. Когато нивото на полифенолите се понижи, един от основните участници в контрола на клетъчното възпаление отпада.За да има достатъчно количество полифеноли е необходимо да се приемат голямо количество плодове и зеленчуци, които не са отглеждани в оранжерия. Пример, за да се разбере колко е това "голямо количество": то съответства на 1 кг плодове и зеленчуци на ден. Обикновено плодът е по-богат на полифеноли (особено в корите и семената), но също така е богат и на захари. Следователно, просто и практично предложение е, да се използва силата на подправките. Те също са много богати на полифеноли.Сред подправките куркумата е с доказана в научни изследвания по-висока концентрация от другите подправки. Яде се самостоятелно или в къри (смес от кориандър, кимион, кардамон и различни видове пипер, в които куркумата присъства в около 20-30%). Бионаличността на куркумата е ниска, въпреки високата й антиоксидантна сила. За да се благоприятства асимилацията и в червата е препоръчително да я консумирате чрез кърито или да го комбинирате с черен пипер. Всъщност пиперинът усилва действието на куркумата и спомага за по-добро усвояване, отколкото когато се приема самостоятелно.С използването на подправки ще имате възможност да подобрите ароматите на храната и да обогатите ястията си с повече цветове. Всички те носят полза за здравето.

Редактиран от Елена Касираги, доктор по медицина - Equipe Enervit 


Липса на концентрация? 

Как омега-3  могат да ни помогнат в училище, на работа и в ежедневието.Днешният живот става все по-забързан. Всеки ден многобройни ангажименти от различно естество претрупват ума ни и непрекъснато се нуждаем от енергия за да се справим с това. Не е възможно да се избира между семейството, ученето и работата, необходимо е да се реагира с постоянна ефективност. Въпреки това, понякога качеството на нощния сън и ежедневното хранене не са достатъчни, за да се справяме пъноценно със задачите и целите си. Следователно, необходима ни е малко помощ, на която да се разчитат в периоди на по-голяма умора и стрес. Искате ли да знаете каква? Нека да разберем заедно.Ясният ум не знае пречки. Тайната? Перфектен микс от вещества, които природата винаги ни е предлагала:

⦁ Лутеин: това е вещество, извлечено от цветята на Tagete, присъстващо в зелени и оранжеви плодове и зеленчуци като спанак, цикория, моркови, магданоз, грах, маруля, броколи и е известно с положителните си ефекти върху зрението. 

⦁ Витамин В5, който допринася за физиологичните умствени резултати. Всъщност липсата му в случай на повишени нужди изглежда е в основата на симптомите на физическа и психическа умора. 

⦁ Фолиева киселина от 4-то поколение, която допринася за намаляване на умората. Тази специфична формула я прави по-бионалична от предишните поколения.Има още. Изглежда, че когато тези вещества се комбинират с омега-3 мастни киселини, извлечени от морски източници, те могат да засилят ползата, която последните вече имат върху мозъчната функция (контрол на зрителния капацитет, умствената лекота, паметта, рефлексите и вниманието, намаляване на стреса и безпокойството и др. положителен ефект върху настроението, положителен ефект върху съня, развитие на IQ в плода и в детството). Всъщност DHA, който вече естествено се съдържа в омега-3 мастни киселини, помага да се поддържа мозъчната функция в добро състояние. Поради тази причина именно синергията между омега-3 есенциални мастни киселини от морски произход и активните съставки, изброени по-горе, усилват ефектите, които вече омега-3 притежават и които, както е от съществено значение, задължително трябва да се приемат чрез ежедневно хранене или добавки.


Редактиран от Елена Касираги, доктор по медицина - Equipe Enervit

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки